Geografija Evrope

Evropa je druga najmanjša celina, ki skupaj z Azijo tvori obsežno kopno maso Evrazijo, poimenovano tudi kot enotna celina. Meja med kontinentoma je v pokrajini neizrazita; poteka po gorovju Ural, reki Ural, po Kaspijskem jezeru in Maniški nižini.

Glede na naravne dejavnike lahko Evropo delimo na:

 • zahodni del, ki je izredno razgiban, sestavljen iz gorovij, hribovij in nižavij ter razčlenjen z zalivi, polotoki in otoki
 • vzhodni del, ki pa je bolj enoličen ter ga označuje prostran nižinski svet.

Nekaj najlepših naravnih področij v Evropi:

 • Gorovje Sierra Nevada
  je v Španiji njegov najvišji vrh pa je Mulhacen (3478m)
  Sierra Nevada Mountains, Spain
 • Reka Volga (Rusko: Волга)
  je največja reka v Evropi. Teče skozi osrednjo Rusijo in skozi deset največjih ruskih mest.
  Reka Volga
 • Panonska nižina
  je obsežna nižina v Srednji Evropi. Nižina je ugodna za kmetijstvo, ki ga omogočajo sicer redke padavine, ki pa nastopijo v ravno pravem obdobju v letu.
  Panonska nižina
 • Polotok Scandola na Korziki
  Rezervat je del Naravnega parka na Korziki. Skupaj s parkom sta pod zaščito Unescove svetovne dediščine. Park zajema impresivna skalovja z grmičevjem, na področju katerih prebivajo galebi, kormorani in belorepci.
  Polotok Scandola
 • Jezero Saimaa
  je na jugovzhodu Finske. Obsega 4400 kvadratnih kilometrov in je četrto največje jezero v Evropi. Nastalo je ob otoplitvi ob koncu ledene dobe. Na jezeru so značilni otoki in ozki kanali, ki tvorijo območje z največ obale na nekem območju na svetu.
  Jezero Saimaa
 • Fjord Sognefjord
  je  drugi največji na svetu. Razteza se na dolžini 205 kilometrov v notranjost Norveške. Najglobja točka Fjorda je kar 1308 metrov pod morsko gladino.
  Fjord Sognefjord
One thought on “Geografija Evrope

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahtevana polja so označena *

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>